muhatarov blog news

„Мухтаров“ е лидер в проектирането и изграждането на вентилационни системи и инсталации за рекупериране на въздуха за еднофамилни къщи, многофамилни жилища, бизнес и административни сградиВсе по-често чуваме, че децата ни страдат от хронични белодробни заболявания, астми, алергии и други проблеми с дихателните пътища. Ето защо въпросът с качеството на въздуха и по-здравословната атмосфера вкъщи все повече излиза на дневен ред. Разбира се, когато говорим за въздуха, който дишаме всички, не става въпрос само за децата, а за всеки от нас.Модерният начин на живот, най-вече в градовете, доведе до това, че човек прекарва голяма част от времето си в затворени пространства. Много често тези помещения са с лоша вентилация, което води до застояване и влошаване качеството на въздуха, който дишаме. Така ден след ден това се отразява на нашите дихателни пътища и започваме да страдаме от различни хронични белодробни заболявания. Не е много известно, че въздухът в една стая може да бъде до 50 пъти по-мръсен от външния въздух с опасни за здравето замърсители: радон (радиоактивен газ, образуван в почвата), цигарен дим, газове или частици от горене на горива, химикали и различни алергени, въглероден оксид, азотни диоксиди, фини прахови частици, летливи органични съединения и други. Статистиката на заболелите от астма и алергии граждани на ЕС показва, че от този съвременен бич страдат близо 30 милиона души, а над половин милион души всяка година умират от респираторни заболявания. Освен заплаха за здравето на децата, лошото качество на въздуха в помещенията намалява поне с 15% способността им да бъдат концентрирани, енергични и да възприемат преподавания материал.

Според здравните стандарти у нас едно затворено помещение трябва да има приток на свеж въздух 4,2 л/сек/ кв.м. Ако приемем, че една стандартна стая в еднофамилно жилище у нас е средно 20-25 кв. метра, то означава, че поне 300 – 350 м3/час пресен въздух трябва да влизат. Чрез естествена вентилация обаче едва ли можем да разчитаме на повече от 120-150 м3/час пресен въздух.

Друг въпрос е, че чрез стандартното проветряване с отваряне на врати и прозорци не само не се постига желаното опресняване на въздуха в помещенията, но и се влияе отрицателно на енергийната ефективност, което води до нарастване на разходите за охлаждане и отопление.Един от начините да подобрим качеството на въздуха вкъщи и да направим така че да дишаме по-чист въздух е използването на системи за рекупериране на въздуха. Затова тук ще ви разкажем за предимствата на рекуператорите за еднофамилни жилища.Съвременни технологии за рекупериране пречистват въздуха и осигуряват приток на свеж въздух в помещенията. „Мухтаров“ ООД е лидер в изграждането на климатични инсталации и ОВК системи, както и инсталации за рекупериране на въздух. Рекуперацията е процес, при който мръсният вече въздух в помещенията се използва за затопляне или охлаждане на постъпващия отвън пресен въздух. Затопленият или охладен въздух преминава през топлообменник и затопля или охлажда свежия въздух. Така се постига енергийна ефективност, което води до намаляване на енергийните разходи за отопление и охлаждане, а същевременно сме осигурили по-свеж въздух в помещението, респективно по-здравословна среда вкъщи.Какъв точно рекуператор да изберете за вашето жилище е въпрос на детайлен орган, който специалистите от „Мухтаров“ могат да извършат преди да започнат проектиране на вентилационната система за жилището. Те ще се съобразят с техническите възможности и архитектурни дадености на помещенията, както и с предпочитанията на клиента.Тук ще ви представим в най-общи рамки различните видове въздушни рекуператори, подходящи за битова употреба при еднофамилни жилища.Пластинчатите рекуператор „въздух-въздух“ са най-често срещаните в България. Те имат пластинчат топлообменник, който разделя двата въздушни потока, който минава между пластините. Като цяло пластинчатите топлообменници имат ефективност между 40 и 60%. Компактни са, надеждни и имат ниски експлоатационни разходи.Ротационните рекуператори „въздух-въздух“ имат топлообменник, който се върти от специално проектиран нискооборотен мотор. Въртейки се с ниска скорост през него минава отработения въздух, който го загрява или охлажда, така че след това да послужи за охлаждане или подгряване на пресния въздух, който влиза отвън. Енергийната ефективност на ротационните рекуператори е до 80%. Именно заради ниската скорост на въртене се постига висок топлинен обмен между двата въздушни потока. Допълнително системата има и филтърни секции за пречистване на въздуха.Повече подробности за системата за вентилация и рекуперация на топлина Heatpex Aria, която се предлага от „Мухтаров“, може да откриете тук - https://bit.ly/3vE1VTeHeatpex Aria е модерна технология, която отговаря на специфичните нужди на потребителите, защото осигурява:  1. 1. ЛЕСЕН И БЪРЗ МОНТАЖ


  1. 2. НИСКО НИВО НА ШУМ

  1. 3. НИСКА ЗАГУБА НА НАЛЯГАНЕ


  1. 4. ВИСОКА ХИГИЕНАКакъв монтаж на рекуператора да изберем?

Специалистите на „Мухтаров“ най-добре ще ви посъветват кой подходящия за вас монтаж на рекуператорната инсталация. Но независимо дали високостенен монтаж или подов монтаж (най-често при апартаменти) изберете, бъдете сигурни, че с „Мухтаров“ ще направите правилния избор.