muhatarov blog news

Зимата вече ни напомня за себе си. Влага, ветрове и снегове все по-често ни карат да посягаме към дистанционното на климатика, за да се стоплим. Но как хем да ползваме климатика, за да не мръзнем, хем да не нараства сметката за ток? С този въпрос се обърнахме към експертите на GREE Shop Varna и „Мухтаров“ ООД. Те са ти подготвили топ няколко съвета за енергийна ефективност.

  1. И преди сме казвали – климатикът е сложен агрегат и не е plug-and-play техника. За да работят ефективно и надеждно, климатиците изискват известно внимание към тяхната експлоатация. Не трябва да се пускат и спират непрекъснато, а да се оставят включени постоянно при зададени градуси и режим на работа, вместо да се гасят и пускат, когато имаме нужда от тях. Причината е, че по този начин сами си надуваме сметката за ток, а в същото време не изпитваме климатичен комфорт, защото климатикът не успява да влезе в инверторен режим. А в този режим на работа той е най-енергоефективен и икономичен. При всяко включване и изключване за по няколко часа климатикът постоянно работи в догонващ режим за достигане на зададените градуси, вместо да е в режим само на поддържане на достигнатата желана температура в помещението.
  2. Професионалистите на „Мухтаров“ и GREE Shop Varna са категорични, че оптималната сметка за ток изисква правилна настройка на температурата на климатика, за да може той хем да стопли помещението, хем да работи енергийноефективно. При отопление се препоръчва да настройвате климатика между 22 и 25 градуса. Запомнете това е температурата в помещението, която желаете да бъде достигната, а не температурата на самата въздушна струя. Това че ще увеличите градусите на 30 например, няма да промени топлината на излизащия поток, но ще увеличи времето за работа на климатика за достигане на тази температура в стаята, което означава и по-висока сметка за ток.
  3. Разумното задаване на температурата на климатика подпомага намаляването на сметката за ток. Обикновено промяната дори само с 1 градус на зададената температура води до 5-6% намаляване на разхода на електроенергия. Така че ползвай разумно, за да плащаш икономично и не на последно място - отговорно към природата.
  4. Когато излизаш за работа или няма да бъдеш в жилището по-дълго време, спокойно можеш да намалиш градусите на климатика с 5-6 надолу. Това ти гарантира, че ще поддържа една температура от 17-20 градуса, което ще позволи на климатика, когато се прибереш, да започне подгряването към по-високата температура от тези 17-20 градуса и много по-бързото достигане на новите градуси, отколкото когато е бил изключен напълно и загряването за почва от по-ниски градуси поради преохлаждане на помещението. Това хем губи време, хем надува сметката за ток, а не на последно място и води до лош климатичен комфорт.
  5. През нощта или когато сте извън жилището остави климатикът да работи в режим HEAT (отопление) и AUTO за вентилатора. Това повишава ефективността му и ще оптимизира сметката. А и не забравяй, че всички модели на климатици GREE идват при теб с напълно безплатни WiFi модули за управление от разстояние, включен в стандартните екстри на климатика и можеш да променяш настройките му още преди да си се прибрал вкъщи.
  6. Както добре знаеш, топлият въздух е по-лек и се изкачва нагоре, докато студеният въздух е по-тежък и пада към пода на стаята. Затова често може да се случи да ни е по-студено на краката, защото там загретият въздух е по-студен от този в горната част на стаята. Ето защо специалистите на „Мухтаров“ и GREE Shop Varna препоръчват въздушната струя на климатика да се насочи към пода, за да може топлината да се разпредели много по-равномерно.
  7. За да работи климатикът надеждно и ефективно не трябва да го покриваш с тежки завеси или да го скриваш зад разни мебели и други предмети. Това нарушава режимът му на работа и надува сметката за ток. А може да създаде и риск от повреда.
  8. Свежият въздух в помещението е важен независимо дали става въпрос за жилище или офис. Затова проветрявай редовно с широко отворени врати и прозорци, но за кратко, за да запазиш топлината на стените. Ако на 30-40 минути отваряш прозорците широко за 4-5 минути е напълно достатъчно хем да влезе кислород в стаята и да обнови въздуха, хем да не изстине помещението.
  9. Специалистите на „Мухтаров“ и GREE Shop Varna издават и една малка тайна, която е добре да знаеш. Когато избираш климатик за отопление, търси такъв модел, който е с двустъпален компресор. Това ти гарантира, че ще избегнеш дискомфорта от студената струя при стартиране на работата, а нагревателят на компресора ще подпомогне почти мигновеното подгряване и започване на реално отопление в помещението.
  10. И понеже заговорихме за екстрите на климатиците и различните модели. Изборът на климатик, особено за отопление, е от особено значение. Освен вече изброените съвети, за по-ниските сметки за ток и високия климатичен комфорт от съществено значение е и качеството на климатика. Колкото по-висок клас е климатикът, с висок клас на енергийна ефективност, толкова по-ниски ще са сметките за ток. С охлаждането ще се справи всеки климатик, но качественото отопление е привилегия само на наистина добрите климатици. А премиум моделите на климатици GREE – Soyal, G-Tech и Amber Nordic, ти гарантират висок клас на енергийна ефективност, оптимизирани сметки за ток, много екстри и климатичен комфорт, какъвто заслужаваш. За повече подробности може да видиш тук. или да се обърнеш за съвет към нашите специалисти в GREE Shop Varna.